Spring hovednavigationen over
Tilbage

Forsvarer videregav kopi af tredjemands forklaringsrapport til egen klient

Dato: 25. november 2020
Type: Kendelse
Sagsnr: 2020-2433
SAGSRESUMÉ
Advokatnævnet fandt, at den indklagede advokat groft havde tilsidesat god advokatskik ved i en skattestraffesag som forsvarer for et revisionsselskab uden samtykke at have videregivet kopi af tredjemands forklaringsrapport til repræsentanter for revisionsselskabet. Nævnet lagde særlig vægt på, at indklagede havde fået bl.a. det omhandlede bilag udlevet i sin egenskab af forsvarer for revisionsselskabet og i henhold til forsvarerbistandsloven.
Tilknyttet emnerne
14.3 Overskridelse af forsvarerens beføjelser

                                    K E N D E L S E

 

Sagens parter:

I denne sag har [myndigheden] klaget over [indklagede], [bynavn].

Klagens tema:

[Myndigheden] har klaget over, at [indklagede] har tilsidesat god advokatskik ved at have udleveret kopi af en fortrolig akt vedrørende tredjemand til repræsentanter for et sigtet [revisionsselskab] uden [forvaltningen]s samtykke.

 

Datoen for klagen:

Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 10. august 2020.

Sagsfremstilling:

[Indklagede] er virksomhedsansat advokat hos [revisionsselskab], der var sigtet for overtrædelse af momslovens § 81.

 

[Myndigheden] og [indklagede] er enige om, at [indklagede] som forsvarer modtog sagens akter fra [myndigheden], og at [indklagede] i den forbindelse bl.a. modtog akter vedrørende tredjemand, og at denne tredjemand, der var [revisionsselskab]s klient, var sigtet i egen sag.

 

[Myndigheden] og [indklagede] er videre enige om, at akterne bl.a. indeholdt tredjemands forklaringsrapport, og at [indklagede] udleverede kopi heraf til repræsentanter for [revisionsselskab].

 

[Myndigheden] har oplyst, at det af et udkast til referat af møde den 24. september 2019 kl. 14:55 til 16:20 med repræsentanter for det sigtede [revisionsselskab] og forsvarer, [indklagede], fremgår:

 

”Fuldmægtig [myndigheden], [skattesagsenheden] anførte, at kunden havde haft en anden opfattelse af, hvad det var, repræsentanterne for det sigtede [revisionsselskab] skulle gøre.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

På dette tidspunkt i mødet går det op for [skattesagsenheden]s 2 deltagere, at [indklagede], der har fået sagens akter udleveret som bestallingshavende forsvarer, har delt kopi af forsvarergenparten med de to andre deltagere fra det sigtede [revisionsselskab]. Blandt andet sidder alle tre mødedeltagere med en udskrift af forklaringsrapporten fra et tidligere møde med [skattesagsenheden] hvor den sigtede klient havde afgivet forklaring.

 

[Fuldmægtigen] gør [indklagede] opmærksom på, at dette er et brud på reglerne om udlevering af forsvarergenparter.

 

[Indklagede] oplyste, at det var hendes fejl, og at hun tog den på sig.

 

[Indklagede] tog ikke initiativ til på mødet at indsamle de udleverede forsvarsgenparter.

 

[Indklagede] agerer som advokat i sagen. Bruddet er derfor advokatens ansvar i forhold til persondatabeskyttelse, og det er advokaten selv, der er forpligtet til at anmelde dette brud.”

 

Parternes påstande og anbringender:

Klager:

[Myndigheden] har præciseret, at klagen alene vedrører det forhold, at [indklagede] i sin egenskab som forsvarer for [revisionsselskab] har udleveret forsvarergenparter vedrørende tredjemand, og ikke har forespurgt om samtykke fra [forvaltningen], som det kræves efter forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1.

 

Forholdet vedrørende Persondataforordningen er derimod et mellemværende mellem [indklagede]/[revisionsselskab] og Datatilsynet.

 

[Myndigheden] har til støtte herfor bl.a. anført, at akterne, herunder akter vedrørende tredjemand, blev udleveret til [indklagede] i dennes egenskab af advokat og forsvarer i momsstraffesagen mod [revisionsselskab] i henhold forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, hvorefter:

 

”Forsvareren har adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, [forvaltningen] har tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar. I det omfang materialet uden ulempe kan mangfoldiggøres, skal forsvareren have en kopi. Forsvareren må ikke uden [forvaltningen]s samtykke overlevere det modtagne materiale til den, som sagen vedrører, eller til andre.”

 

[Myndigheden] har fremhævet, at [indklagede] havde delt kopi af forsvarergenparten med to repræsentanter for det det sigtede [revisionsselskab], herunder uden samtykke i hvert fald en udskrift af en forklaringsrapport fra et tidligere møde med [myndigheden]s [skattesagsenheden], hvor den sigtede tredjemand havde afgivet forklaring.

 

[Myndigheden] har videre anført, at [indklagede] ikke havde anmodet om samtykke til udlevering af det omhandlede bilag, og at der aldrig ville kunne være givet et sådant samtykke, idet det omhandlede bilag var omfattet af [myndigheden]s tavshedspligt.

 

[Myndigheden] har derudover anført, at den omhandlede forklaringsrapport vedrørte straffesagen mod [revisionsselskab]s klient, mens straffesagen mod [revisionsselskab] angik muligt strafansvar i forbindelse med rådgivningen af klienten. [revisionsselskab] og den forretningsdrivende klient kan have modsatrettede opfattelser af det faktum, der lægges til grund i straffesagen.

 

Indklagede:

[Indklagede] har påstået frifindelse.

[Indklagede] har til støtte herfor bl.a. anført, at formålet med forsvarerbistandslovens § 3 er at sikre, at udlevering af dokumenter modtaget i overensstemmelse med denne bestemmelse ikke vil blive benyttet på en retsstridig måde. Af bemærkningerne til bestemmelsen følger det:

 

”Den beskikkede (eller valgte) forsvarer vil kunne forevise materialet f.eks. for […]yderens revisor, medmindre der efter § 3, stk. 2, er givet forsvareren pålæg om ikke at videregive de oplysninger, som han har modtaget fra […]myndighederne.”

 

[Indklagede] har videre anført, at [revisionsselskab] var sigtet for overtrædelse af momslovens § 81, og at hun ikke blev givet pålæg om ikke at måtte videregive oplysninger, jf. forsvarerbistandslovens § 3, stk. 2. På mødet den 24. september 2019 nævnte repræsentanten for [myndigheden], at [indklagede] alene måtte have ”læst op” eller ”vist” dokumentet til de øvrige medarbejdere i [revisionsselskab].

 

[Indklagede] bestrider ikke, at hun delte forklaringsrapporten fra tredjemands møde med [myndigheden] til to interne medarbejdere i [revisionsselskab] uden forudgående samtykke fra [myndigheden].

 

[Indklagede] har præciseret, at der ikke var et forsætligt grundlag for delingen af forklaringsrapporten, og det må fremstå som åbenbart, da hun i modsat fald ville have bedt medarbejderne i [revisionsselskab] om ikke at medbringe rapporten til mødet med [myndigheden]. [Indklagede] havde ikke på nogen måde til hensigt at drage nytte af eller videregive oplysninger for [revisionsselskab]s skyld, men hun var derimod ikke tilstrækkelig opmærksom på omfanget af forsvarerbistandslovens § 3.

 

[Indklagede] har endvidere anført, at det er hendes klare vurdering, at [revisionsselskab]s medarbejdere ikke fik tilført oplysninger, som de ikke allerede var bekendt med som følge af deres rolle som rådgiver/revisor for tredjemand. Med den  påklagede uberettigede deling skete der således ikke deling af nye oplysninger til [revisionsselskab]s medarbejdere, der hindrede eller destruerede [myndigheden]s sagsundersøgelse eller sagsfremstilling mod [revisionsselskab] og tredjemand. Sammenfattende havde delingen ikke nogen materiel indvirkning på [myndigheden]s sagsanlæg mod hverken [revisionsselskab] eller tredjemand, og dermed blev [myndigheden]s arbejde ikke påvirket eller obstrueret. Desuden har hverken hun eller de øvrige medarbejdere i [revisionsselskab] ikke på nogen måde benyttet oplysningerne i rapporten på retsstridig måde, da der alene var tale om allerede kendte oplysninger.

 

[Indklagede] har yderligere anført, at hun er uforstående over for [myndigheden]s synspunkt om, at den potentielle, modsatrettede opfattelse af faktum skulle være problematisk i forhold til den uberettigede deling af tredjemands forklaringsrapport. Der skete ikke videregivelse af oplysninger til [revisionsselskab]s medarbejdere udover, hvad [myndigheden] ville tillade; videregivelsen skete blot ikke på korrekt vis. Dermed havde delingen heller ikke nogen materiel indvirkning på straffesagerne mod [revisionsselskab] og tredjemand.

Advokatnævnets behandling:

Sagen har været behandlet på et møde i Advokatnævnet med deltagelse af 7 medlemmer.

Nævnets afgørelse og begrundelse:

Det følger af retsplejelovens § 126, stk. 1, at en advokat skal udvise en adfærd, der stemmer med god advokatskik.

 

Advokatnævnet finder, at [indklagede] groft har tilsidesat god advokatskik, jf. retsplejelovens § 126, stk. 1, ved som forsvarer for [revisionsselskab] uden samtykke at have videregivet kopi af tredjemands forklaringsrapport til repræsentanter for [revisionsselskab].

 

Nævnet har herved lagt særlig vægt på, at [indklagede] havde fået bl.a. det omhandlede bilag udlevet i sin egenskab af forsvarer for [revisionsselskab] og i henhold til forsvarerbistandsloven. Det har i den foreliggende situation ikke betydning, om udleveringen af kopi af det omhandlede bilag medførte konkret skadevirkning, hvilket nævnet i øvrigt ikke har forholdt sig nærmere til.

 

Advokatnævnet pålægger derfor i medfør af retsplejelovens § 147 c, stk. 1, [indklagede] en bøde på 20.000 kr.

 

[Indklagede] kan indbringe afgørelsen for retten inden 4 uger efter modtagelsen af kendelsen, jf. retsplejelovens § 147 d.

 

Herefter bestemmes:

[Indklagede] pålægges en bøde til statskassen på 20.000 kr.

 

 

                                                                 På nævnets vegne

 

                                                                   Mikael Sjöberg